Wat is een gezonde levensstijl?

Een gezonde levensstijl is een manier van leven waarbij je goed zorgt voor zowel lichaam als geest

Hoe ver je gaat in een gezonde levensstijl, bepaal jij zelf. Elke (kleine) stap richting een gezondere levensstijl is zinvol voor je gezondheid

Waarom investeren in een gezonde levensstijl?

Welvaartsziekten zoals o.a. hart- en vaatziekten, overgewicht, mentale problemen, burn-out, type 2 suikerziekte,… teisteren onze huidige maatschappij. Hart- en vaatziekten, kanker, zelfmoord en verkeersongevallen zijn de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige sterfte in België. Een deel hiervan kan voorkomen worden door een gezonde levensstijl. Ook als je reeds een ziekte hebt, is het zeer belangrijk om de risicofactoren aan te pakken. Risicofactoren zijn overgewicht, ongezonde voeding, te weinig bewegen, te hoog suiker, overmatige stress, roken, overmatig alcoholgebruik, weinig mentale weerbaarheid… 

Door een gezonde levensstijl na te streven zorg je voor een optimaal lichamelijk en geestelijk functioneren en voorkom je allerhande gezondheidsproblemen en verergering van reeds bestaande aandoeningen. 

Wat kan Gezondheid & Groei je bieden?

Je kan bij mij terecht als je algemeen gezonder in het leven wil staan of als er een gezondheidsdoelstelling is die je graag wil bereiken. Louter informatiesessies en een verkennend gesprek zijn ook mogelijk. 

Tijdens een intake maken we je vraag concreet en zetten we deze om tot doelen. Samen analyseren we je huidige situatie, maken we een uniek actieplan voor je op en wordt je stap voor stap begeleid naar een duurzame gedragsverandering en gezondere levensstijl. Wat centraal staat in de begeleiding zijn volgende vragen:

 • Hoe kunnen we je gedrag zodanig veranderen dat je bevredigende resultaten hebt maar het ook op lange termijn kan volhouden en je je lichaam niet gaat ondermijnen? 
 • Hoe kan je gezonde veranderingen zodanig integreren in je leven zodat ze uiteindelijk de meest voor de hand liggende keuze worden? 

Vaak wordt er samengewerkt met andere disciplines: je arts, een kinesist, een diëtist, een bewegingscoach,…

In mijn aanpak wordt niet gekozen voor oppervlakkige, snelle en magische resultaten: vaak worden deze op lange termijn niet volgehouden en schiet men snel terug in oude gewoonten. Wat je bij mij kan verwachten is een leerproces met vallen en opstaan waarbij jouw inzet een belangrijke krachtbron is. Je ontvangt alle bagage die je nodig hebt om zelf weloverwogen beslissingen te nemen en je eigen proces te stimuleren. 

Ik heb jarenlange ervaring als arts in het begeleiden van patiënt in kader van een gezonde levensstijl, gezondheid en ziekte. Om als gezondheidscoach de beste kwaliteit te kunnen leveren, volg ik de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen aan de Howest. In deze 3-jarige wetenschappelijk onderbouwde professionele bachelor wordt men opgeleid tot volwaardige gezondheidscoach die mensen helpt om duurzame veranderingen in hun leven aan te brengen. 

Wat zijn voorbeelden van hulpvragen? 

 • Ik wil algemeen gezonder leven. 
 • Mijn dokter zegt dat ik gezonder moet leven, maar ik weet het zelf nog niet goed. 
 • Ik wil gezonder eten. 
 • Ik wil meer bewegen.
 • Ik wil een gezonde slaap. 
 • Ik wil mijn sociaal functioneren optimaliseren. 
 • Ik wil me beter kunnen ontspannen. 
 • Ik wil een betere balans in mijn leven. 
 • Ik wil mentaal weerbaarder worden.